Ağız bakım ürünlerinin kişinin ihtiyaçlarına göre değişebileceğini ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Diş fırçalarının kıl tipi dişlerin üzerindeki plakları uzaklaştıracak ve ayrıca diş etlerine ve diş minelerine travma yaratmayacak sertlikte olmalı. Diş macunu da ağız ve tükürük yapısı, tüketilen besinler, genetik yatkınlıklar ve oral hijyen alışkınlıklarına göre seçilmeli.” dedi. Diş ipi kullanımının önemine de vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, dişler her ne kadar düzenli fırçalansa da dişlerin arasındaki gıda birikintilerinin diş fırçaları tarafından uzaklaştırılamayacağının altını çizdi.
Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, ağız ve diş temizliğinin en etkili şekilde yapılabilmesi için gerekli olan diş bakım malzemeleri hakkında bilgi verdi.
Diş fırçası plakları uzaklaştıracak kadar sert, diş etlerine zarar vermeyecek kadar yumusak olmalı
Sağlıklı bir diş bakım rutininin olmazsa olmazı diş fırçası seçiminde fırçanın kıl tipinin, başlık boyutunun ve fırça sapının kişinin ihtiyacına göre değişiklik gösterebileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Diş fırçalarının kıl tipi dişlerin üzerindeki plakları uzaklaştıracak ve ayrıca diş etlerine ve diş minelerine travma yaratmayacak sertlikte olmalı. Çok yumuşak kıllı diş fırçası diş etlerinden ameliyat geçiren hastalara veya özel bir durumu varsa hekim tarafından tavsiye edilmeli aksi taktirde plağı uzaklaştıramadığı için yararlı bir temizleme sunmayacaktır.” dedi.
Kişilerin kendi el kuvvetlerine ve diş eti hassasiyetlerine göre yumuşak veya orta derecede fırçalar seçmelerini öneren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Başlık seçiminde ise küçük başlığa sahip olan fırçalar arka bölgelere daha kolay ulaşabildikleri için tercih edilebilir.” şeklinde konuştu.
Aşırı basınç diş eti çekilmelerine ve mine aşınmalarına neden olabilir
Otomatik diş fırçası seçiminde ise basınç sensörlü olan fırçaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, şunları söyledi:
“Aksi taktirde fark edilmeden aşırı basınç nedeni ile diş eti çekilmeleri ve mine aşınmaları görülebilir. Ancak bireyin el beceresi yeterli ise manuel fırça ile de otomatik diş fırçası kadar yeterli temizlemeyi sağlayabilir. Bunun için diş etinden dişe doğru bir hareket ile ve dişlerin her yüzeyini en az 5 defa fırça darbesini değdirerek iki buçuk ve üç dakika süren bir fırçalama ile optimum temizlemeyi sağlayacaktır.”
Diş beyazlatma özellikli macunlar uzun süre kullanılmamalı
Diş macunu seçiminin de kişinin ihtiyacına göre farklılık gösterdiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “İnsanların ağız ve tükürük yapıları, tükettikleri besinler, genetik yatkınlıkları ve oral hijyen alışkınlıklarına göre farklılıklar gösterebilir. Çok fazla karbohidrat şeker ve kola gibi asidik besinler tüketen bireylerin ağız yapısı çürüğe daha çok yatkınlık gösterir. Bu kişiler piyasada bulunan çürük engelleyici florür içeren macunları seçebilirler. Bazı bireyler ise daha çok dişeti problemi yaşadıkları için hassas dişetlerine özel macunları seçebilirler. Diş beyazlatma özelinde olan macunlar ise uzun dönem kullanılması mine yüzeyi aşınmalarına sebep olacakları için çok fazla tercih edilmemeli.” dedi.
“Diş ipi kullanmadan tam bir temizlik sağlanamaz”
Diş ipi kullanımının diş sağlığı üzerindeki etkisi hakkında da bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, şöyle devam etti:
“Bireyler her ne kadar üst düzey diş fırçalama alışkanlıklarına sahip olsalar da diş ipi kullanmadan optimum bir temizliğe varamazlar. Ne kadar fırçalarsak fırçalayalım dişlerimizin arasındaki gıda birikintileri diş fırçaları tarafından uzaklaştırılamaz bu yüzden her gece yatmadan önce mutlaka komşu dişlerin arası diş ipi ile temizlenmeli.
Protez, köprü, implant veya ortodontik tedavi sürecinde olan danışanlara süper floss denilen ucu misinalı tekli şeklide paketlenen diş ipleri tavsiye edilebilir. Bu diş ipleri uçlarının sivri olması ve tükürükle temas sırasına ipin diş arasın da şişmesi ile aradaki gıda artıkların temizlenmesine yardımcı olur. Komşu dişlerin arasındaki mesafe fazla ise de o boşluğun büyüklüğüne uygun arayüz fırçaları uygulanabilir. Bunların dışında ağız duşlarıda diş aralarının temizlenmesi için uygun aletlerdir.”
Alkol içermeyen ağız gargaraları tercih edilmeli
Ağız gargaralarının rutin kullanımının ağız içindeki bakteri popülasyonunu azaltıp daha ferah bir nefes kazandırdığına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Ama rutin kullanımda alkolsüz gargara tercih edilmelidir. Alkol içerikli gargaralar uzun süreli kullanımda ağız kuruluğuna sebep olabilir. Klorohexidin glukanat içerikli gargaralar ise sadece hekim tarafında tedavi amaçlı reçete edilmelidir. Günlük kullanım için uygun değildir, uzun süreli kullanımlarda dişlerde renklenmelere neden olabilir.” uyarısında bulundu.
Diş bakım malzemelerinin düzenli değiştirilmesi gerekiyor!
Son araştırmalara göre, dil kazıyıcıların düzenli kullanımda tat duyusunu geliştirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Ayrıca dil kazıyıcılar dilin üzerindeki bakteri florasını uzaklaştırarak ağız kokusunun da önüne geçer.” dedi.
Diş bakım malzemelerinin değiştirilme sıklığına da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Manuel diş fırçası kullanıyorsanız fırçanızı, elektronik diş fırçaların ise başlığını 3 ayda bir değiştimeniz gerekir. Komşu dişlerin aralarının temizlenmesi için kullanılan ara yüz fırçalarının her birini bir ay boyunca kullanabilirsiniz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 2024